Dåliga amningsråd

Alltså jag blir så jävla trött på att läsa om stackars mammor som velat amma men fått så jävla dåliga och felaktiga råd och människor som sprider ren okunskap. Som den här idioten:

”Fast det är inte bra, då mådde de bra TROTS att de var helammade, inte tack vare. Barnet får slut på sina järndepåer och bröstmjölk är fattigt på järn- dock tar bebisen lätt upp det järnet men det räcker inte i längden- och kvaliteten blir sämre efter en tid, det är för lite kalorier för ett växande barn och för lite av vissa näringsämnen, ffa järn.” – random idiot på forum som förespråkar välling (semperanställd säkert)

  1. Ja, bröstmjölk innehåller små mängder järn, MEN ämnet laktoferrin i bröstmjölken gör att järnet tas upp fem gånger så effektivt som järn i välling eller ersättning.

  2. Friska fullgångna barn som helammats 6-9 månader har visat sig upprätthålla normala järndepåer och hemoglobinvärden. Spädbarn som helammats i sju månader, utan järntillskott, hade högre hemoglobinnivåer vid ettårs ålder än barn som fått fast föda tidigare.

  3. Oron för låga järnnivåer är tack vare ännu ett av Livsmedelsverkets briljanta råd (gluten är ju livsviktigt för barn! Får barnet inte glutenpasta och bröd är det ju barnmisshandel!) Råden baseras på en rejäl marginal, järndepåerna i friska, fullgångna bebisar räcker i minst sex månader, mellan 6-12, beroende på barn.

  4. Är barnet friskt, mår bra, växer (på längden) och faktiskt ökar i vikt (inte att de följer BVCs skitkurva), så är det som det ska, inte trots amning. Jävla pucko.

  5. Är man orolig för järn så kan man erbjuda barnet mat som är rik på järn i första hand samt kolla barnets järndepåer på BVC. John gillar quinoagröt t.ex som är släkt med spenat och rik på järn. Hirsgröt gillar han också, med lite russin i. Lite kokosolja med smak i så äter han allt, allt går ner med kokosolja. Inte för att han är petig, Herr Ätertoapapper.

Blir sur på BVC som råder mammor till barn runt ettårs-ålder som i princip helammas att sluta amma för att KURVAN gått ner, notera kurvan, inte att barnet gått ner i vikt. Ammade barn tenderar att plana ut lite på kurvan, WHO använder en annan kurva anpassad för ammade barn, BVC i Sverige använder sig av någon anledning en gammal bajskurva baserad på flaskmatade barn. Att barnet planar ut när det blir mer rörligt är inget konstigt. Så länge barnet faktiskt inte går ner i vikt, växer och är pigg och mår bra, så är allt med störst sannolikhet bra.

Som jag redan sagt förut så är jag helt övertygad om att ett barn kan klara sig på huvudsakligen bröstmjölk sitt första år, John var intresserad av mat före han var sex månader och vi gav honom första fasta födan kanske två veckor före, men eftersom vi har kört BLW så var det ju inte direkt några mängder han fick i sig, det handlade ju mest om att utforska och uppleva, det är ju först nu (de senaste månaderna) som han faktiskt börjat få i sig mat och det är ändå inte några riktiga portioner som så. Svårt att ha koll på exakta mängder då mycket hamnar på och runt honom, men baserat på vad jag sett i hans bajs så vet jag att han får saker i sig i alla fall, duger för mig.

När jag läser alla ”råd” folk får från BVC (som att banta när man ammar, precis, medan man när sig själv och en annan människa så ska man banta enligt BVCosmopolitan) så bara undrar jag, varför lyssnar ni på dessa människor? Varför går ni till BVC alls? Är era barn sjuka eller? John blir tio månader på onsdag, såg någonstans att i hans ålder så har man gått på typ åtta-nio kontroller, vi har gått typ tre gånger eller något.

På tal om att han blir tio månader, hur håller andra föräldrar koll på hur många veckor deras barn är? Jag tappade räkningen efter nio veckor och förstår inte varför man räknar? Han är antingen nio månader, typ nio månader eller snart tio månader, för mig om någon frågar. Tänk om min pappa fortfarande skulle ha koll: ”ja, Milla hon är tusen veckor gammal imorgon” läses med finsk brytning.

Amning och järn
Is Iron-Supplementation Necessary?
Järn – ett hjärnspöke
Tillväxtkurvor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s