Maghälsa och tandhälsa – hur din kost kan påverka din munhälsa

Jag hade ofta problem med tänderna som barn, min kost bestod sedan tidig ålder av socker, gluten, färdigmat, snabbmat, komjölk, sockerflingor, godis av alla slag, mycket frukt och mycket kött, säkert inte så bra kött heller alla gånger. Jag hade ofta hål och tandläkaren föreslog omedelbart att borra och laga hålen på så sätt, vad hon aldrig nämnde var precis som den här kvinnans tandläkare, att jag kunde förbättra min munhälsa, min muns naturliga ”ekosystem” och läka hålen själv genom att lägga om min kost. Tänk vilket ingrepp, som ofta skedde när jag gick till tandläkaren ensam utan någon förälder/någon som stöd, ensam mot en auktoritär tandläkare som konstaterade att lagning var det enda vettiga. Dessutom fick jag varje gång ha på något fluormedel som gjorde mina tänder rosa där de var ”smutsiga”, minns skammen av att stå där själv som elva-tolvåring medan tandläkaren surt läxade upp mig om vad jag gjorde fel, jag drack läsk, åt godis (antog hon, vilket var sant, men hon frågade aldrig om min kost) och att jag måste SLUTA! Hon föreslog aldrig vad jag skulle KUNNA göra, äta och tänka på, bara vad jag borde sluta upp med. Det ledde till att jag senare, i tonåren, slutade gå till tandläkaren, borstade inte tänderna så noga och slutade bry mig om hur min mun och övriga kropp mådde (andra faktorer spelade dock även in här).

Brist på vissa näringsämnen kan vara orsaken till karies
Om du har hål i tänderna är det en bra idé att se över ditt intag av vitamin A, D och K. Den här boken kan ha en del svar på dina tandrelaterade problem. Det du även kan tänka på är att vissa livsmedel som torkad frukt (russin, torkade fikon t.ex); frukt (dadlar ex); nötter & frön; glutenprodukter kan ge den perfekta miljön för bakterier att leva på och kan påverka din tandhälsa.

Vad kan man tänka på?
Man kan tänka på att se över sitt intag av nötter, frön, baljväxter, torkad frukt, en del övriga frukter, observera hur mycket gröna blad man får i sig, se om man får i sig tillräckligt av vitamin A, D, E, K2. Om man äter en kost som till större delen består av kött kan det vara en god idé att få sig mer av vissa grönsaker. Vissa har upplevt att stora mängder fluor orsakar hål i tänderna eller allmän smärta/obehag och skippar det helt. Man kan göra sin egna tandkräm med kokosolja (som är antibakteriell) som bas eller köpa en som passar ens behov på hälsokosten (vi köper Weledas salttandkräm för det mesta, hade en med aloe vera tidigare men smaken är rätt speciell, för min del). Lite rent xylitol kan man också ha i tandkrämen eller bara ha i bakverk som ersättning för socker.

Övriga länkar
Naturally reverse cavities & heal tooth decay
Hälsosidorna om sjukdomar och kost
Simple answers for healthier families

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s