Göra rätt för sig

Har just börjat läsa John Holts Teach your own och i den nämner han hur han märkt att många vuxna inte litar på och till och med tycker illa om barn, speciellt sina egna och menar att när man som människa är fast, olycklig och lever ett tråkigt liv utan mening så vill man kedja fast de fria människorna som man ser, göra de lika olyckliga. Vilket är precis det jag tänkt på, inte i förhållande till barn dock utan den här bilden av att det är normalt, sunt och som det ska vara när man sliter med något man inte tycker om och ”gör rätt för sig”. Den här bittra attityden man möts av om man inte ”gör något” med sitt liv med argument som att man måste göra saker man inte gillar osv. Ja, ibland måste man göra saker man inte gillar, men det ska för mig bara vara en liten del av ens liv, inte majoriteten. Det ska vara för att nå det man faktiskt vill till, inte för att man ”ska” göra det och skämmas om man ens ifrågasätter hela systemet.

Man tvingas in i det tänket redan i skolan, man tvångsmatas med kunskap som man inte kommer minnas och som inte kommer ha något reellt värde i ens liv, förstår ni vad sjukt? Att ta något så fantastiskt, spännande och uppfyllande som att lära sig och göra det till något tråkigt, grått och ångestfyllt. När jag ser John utforska världen, studera en detalj av något, vara helt uppslukad i att lära sig allt om just det så sörjer jag alla barnen som just då sitter i skolan och lär sig att inte vilja lära sig. Att det enda som spelar någon roll är att memorera, upprepa, lära sig ”rätt” saker, ha ”rätt” åsikter så att man sen kan gå vidare och memorera fler saker som är rätt som man kan upprepa för att sedan få ett jobb som man i bästa fall vill ha och i värsta fall kan låtsas stå ut med för att göra rätt för sig. Hela tiden med någon sorts diffus, onåbar dröm om frihet.

Men lärande som styrs av någon annan, där någon annan bestämmer vad, när och hur du ska lära dig är inte frihet. Minns när jag gick i grundskolan, då fick jag höra att ”men håll bara ut till gymnasiet, då är det mer frihet, man får lära sig mer av det man faktiskt är intresserad av”, sen på gymnasiet då var det ”men håll ut till högskolan, DÅ är det annorlunda”. Men det är inte det, jag har inte gått högskola och jag tackar Gud för det, så himla glad att jag gick på min magkänsla och höll mig ifrån det man ”ska” göra, men det jag ser av folk som gör det så verkar det inte så fritt. Bara en massa ångest, stress, tentastress, stress för att bli klar, stress för att kunna det, stress för att lära sig det, låter det sunt eller? Lärande ska inte vara ångest, det ska vara spännande och givande, det ska vara John som sitter och studerar hjulen på sin träbil.

Det är ju klart man VILL lära sig saker, alla VILL lära sig något. Är det inte bättre då att lära sig det som är relevant för ens liv, när det är relevant och leva det livet man vill leva, ska man inte alltid lära sig saker som man faktiskt är intresserad av? Inte plugga, plugga, plugga, jobba, jobba, jobba, leva en smula här, jobba, jobba, jobba, leva lite, jobba, jobba, jobba. Varför? För att någon sa att det är det du måste göra, annars gör du inte rätt för dig, är lat och otacksam?

Men herregud, ja visst, jag är så gärna en slacker i så fall, inte för att jag tror på lathet. Jag behöver bara göra rätt för mig själv och de jag älskar, det här är mitt liv och jag tänker inte låta någon utifrån diktera hur jag ska leva det och när, för jag tänker inte ligga på min dödsbädd och tänka på vad jag önskar att jag hade gjort och ångra en massa år spenderade åt att göra som någon annan sa åt mig att göra, jag tänker ligga där och tänka ”fan vad kul jag hade och vad mycket jag lärde mig”. Till alla invändningar säger jag bara: trist att du är eller var fastkedjad, verkligen jättetråkigt, men försök inte att kedja fast mig med för det, jag är trött på att ha skuldkänslor för saker som jag ”borde” göra. Nu tänker jag krypa tillbaka ner bredvid bebisen och fortsätta läsa, lära mig saker, helt utan, hör och häpna, en läroplan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s